Ventana w Walendowie

0
845

Na osiedlu domów i rezydencji Ventana, w jednej z najatrakcyjniejszych inwestycji mieszkaniowych Warszawy, powstało wyjątkowe wnętrze, łączące stonowany szyk klasyki z nowoczesną funkcjonalnością.  Harmonijnie skomponowana przestrzeń domu pokazowego to dopracowana w każdym szczególe, inspirująca propozycja dla klientów inwestycji. Piękna aranżacja ogrodu i malownicza oprawa, jaką stanowią okoliczne stawy, lasy i rzeka Utrata, nadają podmiejskiej, elegancko zaaranżowanej rezydencji wyjątkowy urok i pozwalają poczuć prawdziwy komfort życia w bliskości z naturą.

Wnętrze domu w podwarszawskim Walendowie zostało zaprojektowane przez renomowane brytyjskie studio Alexander James Interiors, w ponadczasowym i szykownym stylu, który doskonale odzwierciedla charakter całej inwestycji, łącząc w harmonijny sposób elementy klasyki i nowoczesności z wysokiej jakości wykonaniem i dbałością o każdy szczegół. Motywem przewodnim stonowanej kolorystycznie stylizacji jest współczesny szyk i komfort, wyrażone w doborze najwyższej jakości materiałów i wypracowanych detalach wnętrza. Dzięki ciekawym możliwościom aranżacyjnym przestronnego domu (2 poziomy, 224 m2) oraz wyobraźni architektów, udało się zaaranżować przestrzeń, która ma wszystko to, czego oczekuje wymagający odbiorca. Doskonale przemyślany układ pomieszczeń pozwolił na naturalne wyodrębnienie w dwupoziomowym domu pokazowym oddzielnych stref funkcjonalnych, dopasowanych do rytmu dnia mieszkańców i charakteru pomieszczeń.  

Parter stanowi otwartą strefę dzienną, pełniącą rolę reprezentacyjnego ale i wygodnego centrum życia rodziny. Znajduje się tu otwierający przestrzeń domu hall z klatką schodową, salon połączony ze strefą jadalną, przestronna kuchnia, oraz toaleta i wygodna garderoba. W jasnokremowym, niemal monochromatycznym hallu wejściowym podłogę zdobią polerowane na wysoki połysk duże ceramiczne hiszpańskie tafle, które płynnie przechodzą do kuchennego wnętrza i doskonale harmonizują z kręconymi schodami wykończonymi ciepłym, naturalnym wapieniem. Kolorystycznymi kontrapunktami w tym pomieszczeniu są ciemne, stylowe meble oraz kute przez artystę-rzemieślnika balustrady z czarnego żeliwa.
Hall, będący doskonałą wizytówką stylu domu, zaprasza do przestronnego salonu i jadalni. Umowną granicę między pomieszczeniami podkreśla kontrastowe wykończenie podłogi: głęboki, aksamitny brąz olejowanej, duńskiej deski z drewna orzechowego. Popielate i beżowe, płócienne tapety oraz utrzymane w tej samej tonacji kolorystycznej grube zasłony stanowią przytulne, neutralne tło dla szykownych mebli i detali we wnętrzu salonu. Wygodne, tapicerowane w jasnym welurze, pikowane sofy ustawione wokół dyskretnego, nowoczesnego kominka budują komfortową strefę wypoczynku, wizualnie dodatkowo ocieploną wygodnymi i zachęcającymi do relaksu pledami i poduszkami. Szerokie, szprosowane szklone drzwi i okna salonu otwierają widok na taras i przestronny ogród, za którym rozciąga się krajobraz rzeki Utraty,  młyńskich stawów i starodrzewia. Owalny ciemny stół na stalowej stopie w jadalni, otoczony ośmioma czarnymi, pikowanymi fotelami o klasycznych formach sprzyja celebrowaniu posiłków w rodzinnym gronie. Klarowny, harmonijny rozkład funkcji na parterze intuicyjnie pozwala poruszać się po całej rezydencji.

Atmosferę strefy dziennej budują wysmakowane detale, kwiaty, eleganckie stoliki, szkła zastawy stołowej i barku oraz starannie dobrane obrazy. Ciekawym, nadającym wnętrzu współczesny sznyt rozwiązaniem są duże, lśniące powierzchnie luster i szklanych mebli oraz mieniące się tysiącem refleksów nowoczesne żyrandole z kryształów. Strefowe oświetlenie, pomysłowo rozmieszczone lampy i podświetlenia zainstalowane przy suficie i podłodze budują wieczorami niesamowity klimat tej części domu.
Sąsiednia przestrzeń kuchenna utrzymana jest w spójnej z pozostałą częścią parteru tonacji kolorystycznej. Jej neutralną, na wskroś współczesną aranżację buduje funkcjonalna zabudowa z naturalnego drewna w czekoladowym kolorze, biały blat z konglomeratu kwarcowego oraz starannie przemyślane detale wykończenia. Kuchnię wyposażono w nowoczesny, zaawansowany technologicznie sprzęt, zapewniający optymalny komfort użytkowania. W części najbliżej jadalni pamiętano o dwustrefowej chłodziarce do wina, będącej wygodnym rozwiązaniem dla miłośników wyszukanych trunków.

Odrębną strefę prywatności dla mieszkańców wyznacza piętro, na które prowadzą eleganckie schody. To miejsce, którego aranżacja sprzyja odpoczynkowi po intensywnym dniu lub spokojnej pracy w domowym zaciszu. Znajdują się tu trzy wygodne sypialnie z garderobami, gabinet oraz trzy łazienki typu en-suite lub rodzinne. Wysublimowane wzornictwo mebli o klasycznych formach, luksusowa indyjska wykładzina podłogowa w kolorze kości słoniowej, płócienne tapety, dyskretne oświetlenie oraz wybrane z niezwykłą starannością detale sprawiają, że wnętrza tej strefy nie odbiegają od wyszukanego stylu parteru. Całkowicie odrębne strefy użytkowe piętra pozwalają każdemu z domowników na zachowanie komfortu i dają poczucie własnej, indywidualnej przestrzeni.

Dopełnieniem stylu domu pokazowego jest rozciągający się wokół ogród, starannie zaplanowany przez studio Garden Concept.
Przełamana nowoczesnymi akcentami, klasyczna stylizacja wnętrz domu pokazowego znakomicie współgra z zewnętrzną architekturą budynków. Dzięki odpowiedniemu wyważeniu elementów, całkowitej harmonii struktur, kolorów i form inspirujący dom pozwala wczuć się w niepowtarzalny klimat Walendowa.

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ